Digitalizácia kultúrneho dedičstva je veľmi nákladnou investíciou

20.05.2015 Liptovský Mikuláš

Liptovský Mikuláš 20. mája (TASR) – Digitalizácia kultúrneho dedičstva uchovávaného v špecializovaných archívoch je veľmi dôležitou investíciou do budúcnosti s výdatnou podporou eurofondov. Pri príležitosti 19. Archívnych dní to pre TASR pripomenula predsedníčka Spoločnosti slovenských archivárov Mária Grófová.

„Bez využitia eurofondov by sa určite nerealizovala v takom rozsahu. Digitalizácia je neuveriteľná pomôcka pre bádateľov. Nemusia zakaždým osobne zamieriť do archívov a stráviť tam dlhé hodiny. Potrebné dokumenty si môžu pohodlne vyhľadať a študovať na diaľku kdekoľvek a kedykoľvek,“ skonštatovala Grófová.

Prekážkou ešte väčšej možnosti čerpania eurofondov a uchádzania sa o grantovú pomoc na digitalizáciu je podľa nej to, že žiadny špecializovaný slovenský archív nemá právnu subjektivitu. „Treba si uvedomiť, že vytváraním digitálnych kópií chránime vzácne originály archívnych dokumentov,“ pokračovala.

„Nemalé finančné prostriedky sú pritom potrebné nielen na samotné skenovanie archiválií a náročné spárovanie s príslušnými metadátami, ale následne aj na vytvorenie a udržovanie nevyhnutného priestoru na ich uloženie v elektronickej podobe a možnosti ich priebežnej obnovy,“ dodala Grófová.
 

Vyberte región